Docent Hanneke van Dusseldorp wilde graag weten hoe ze de laatste jaren van haar onderwijscarrière goed kon invullen en besloot het Loopbaanoriëntatietraject te gaan volgen.
Naam Hanneke van Dusseldorp (63), re-integreert momenteel op Praktijkcollege De Schakel (VO) in Haarlem
In het onderwijs sinds 2006
Is nu docent praktijkschool, ze werkt als gymjuf en docent verzorging
Gaat daarnaast ook de docentenopleiding NT2 volgen, Nederlands als tweede taal
Je bewust worden van je groeimogelijkheden…
“Ik heb me altijd al breed georiënteerd, ik ben ook in verschillende sectoren actief geweest: tien jaar in de psychiatrie, tien jaar in de zorg en ik ben ook een tijdje directeur geweest van een vluchtelingenorganisatie. De laatste zeventien jaar heb ik in het praktijkschoolonderwijs gewerkt. Mijn motivatie om het Loopbaanoriëntatietraject te gaan volgen was: wat ga ik doen met de laatste jaren van mijn actieve carrière? Die wilde ik graag zo leuk en zo nuttig mogelijk besteden. Nieuwe terreinen? Dat lag gezien mijn loopbaan wel voor de hand, ik wist alleen niet waar.”
Je ontwikkelen dankzij de leergang…
“Ik moest alles goed op een rijtje zetten, daar was dit traject een goed hulpmiddel bij.
Leraar een kleurrijk beroep gaat wat mij betreft vooral over reflectie: waar zit je nu, wat heb je nog voor ambities en hoe ga je dat bereiken? Die reflectie was voor mij ook een stukje verwerking van de baan en de favoriete vakken die ik was kwijtgeraakt.”
Samen optrekken met je collega’s…
“Het is leuk om contact te hebben met collega’s die ook in de veranderingsmodus zitten, of dat overwegen. Wat ik mooi vind is de openheid waarmee iedereen dat doet. Vanuit de groep van twaalf is er een subgroepje van drie mensen ontstaan. We stimuleerden elkaar steeds om in beweging te komen of te blijven. Iedereen voelde gewoon: dit is het moment om te veranderen.”
Opgedane kennis en inzichten delen op school…
“Ik ben uit mijn oude werk als docent gevallen en door de leergang ben ik erachter gekomen dat ik graag NT2 wil gaan geven, Nederlands als tweede taal: ik had er eerlijk gezegd nooit aan gedacht, omdat ik geen Nederlands heb gestudeerd. Het aantrekkelijke voor mij is dat het een heel doelgericht programma is en dat Burgerschap een verplicht onderdeel is. Bovendien is je levenservaring natuurlijk een pre en sluit het ook perfect aan bij mijn achtergrond in het vluchtelingenwerk. Wat ik wel vaak terug hoor onder collega’s is dat vrijwel iedereen het lastig vindt dat er in het onderwijs vaak nieuwe initiatieven worden gestart voordat eerdere plannen goed en wel zijn geïmplementeerd.”
Bijdragen aan de onderwijsontwikkeling…
“Mijn plan om NT2 te gaan doen is natuurlijk heel persoonlijk. Ik heb ook geen advies daarin aan collega’s. Sommige mensen zitten natuurlijk gewoon goed op hun plek. Maar als je nieuwsgierig bent naar wat er nog meer in de wereld te koop is, dan moet je daar zeker iets mee doen. Wees vooral niet bang om dat te gaan ontdekken.”
Nieuwe wegen zien voor jezelf…
“Ik ga eind augustus naast mijn werk bij De Schakel starten met de opleiding NT2. Als ik die voltooid heb, dan ga ik nog twee jaar lesgeven aan volwassenen bij mij in de buurt, lekker op fietsafstand in Amsterdam-Noord. En als ik me nog fit voel, kan ik na mijn pensioen gewoon NT2 blijven geven. Dat lijkt me hartstikke leuk.”
Enthousiast geworden?
Meer informatie over de leergangen die dit najaar weer worden aangeboden vind je hier. Naast het Loopbaanoriëntatietraject zijn er nog twee andere leergangen voor leraren: Leiderschap van Leraren en Expert Pedagogiek & Didactiek. Daarnaast is er het Leernetwerk Kansrijk Curriculum en voor schoolleiders en hr-professionals de Amsterdamse Werkplaats voor Loopbaanontwikkeling.