Voor de leraren

Welke mogelijkheden pak jij aan om je in je beroep verder te ontwikkelen en elke dag opnieuw geïnspireerd voor de klas te staan?

Als leraar ben je binnen de schoolcontext de belangrijkste factor in de kwaliteit en de ontwikkeling van het leren van leerlingen. Jouw passie en energie beïnvloeden in belangrijke mate het leerplezier, de motivatie en de resultaten van leerlingen. Daarom is het – zeker in Amsterdam met zijn complexe grootstedelijke context – essentieel dat je gedurende je loopbaan die passie en energie vasthoudt en verder ontwikkelt.

Belangrijke factoren daarbij zijn ontwikkeling, groei, variatie, uitdaging en erkenning. Er bestaan al allerlei mogelijkheden om je als leraar te blijven ontwikkelen in je vak, je expertise te verdiepen of te verbreden. En zo zelf je loopbaan vorm te geven. Zie het beroepsbeeld van de leraar.

Die mogelijkheden gaan we nog verder uitbreiden. Zodat leraren hun beroep als inspirerend en aantrekkelijk blijven ervaren en hun ontwikkeling en groei in blijven zetten voor de ontwikkeling en groei van hun leerlingen en hun scholen. In september 2019 zijn we gestart met drie leergangen die ervaren leraren mogelijkheden bieden om zich verder te ontwikkelen in expertrollen en 2020 worden deze nogmaals aangeboden.

De mogelijkheden

1. Expert pedagogiek & didactiek:

Een uitgebreid handelingsrepertoire onderscheidt de expert van de beginnende leraar, net zoals de capaciteit adaptief en creatief met deze kennis en kunde om te gaan. De gedwongen overgang van fysiek naar digitaal onderwijs heeft dat eens te meer duidelijk gemaakt. In deze leergang verken je dan ook samen met collega’s van je eigen en andere Amsterdamse scholen bestaande en nog onbekende methodieken. Lees meer

2. Leiderschap voor leraren:

De uitdagingen waar scholen vragen om een gezamenlijke inzet en inspanning van leidinggevenden, leraren en ondersteuners. Leraren met specifieke expertise op het terrein van leren en lesgeven kunnen daarbij een sleutelrol vervullen die het eigen schoolvak en de eigen klassen overstijgt. In deze leergang ontwikkel je je leiderschap als leraar en ben je tegelijk gericht op het versterken van een cultuur van gedeeld leiderschap binnen jouw school. Lees meer