Persoonsontwikkeling voor leraren in het vo & mbo

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Het vak kent immers vele uitdagingen en verandert continue. Om aan die uitdagingen het hoofd te bieden, wil je je misschien wel verder ontwikkelen. Misschien wil je wel onderzoeken of je vanuit een andere rol kunt bijdragen aan die veranderingen.  

Leraar in Amsterdam, een kleurrijk beroep, biedt daarvoor, in samenwerking met andere Amsterdamse scholen en lerarenopleidingen, een aantal trajecten aan. Wil je weten wat zo’n traject jou kan opleveren, kijk dan het filmpje hieronder. 

Loopbaanoriëntatietraject

Het vak van leraar is uitdagend, veelzijdig en dynamisch en er zijn beslist veel meer ontwikkelmogelijkheden dan velen denken – zeker in de grootstedelijke context van Amsterdam. Wil je die mogelijkheden verder verkennen? Of heb je het gevoel dat je op een kruispunt in je ontwikkeling staat? Dan is het loopbaanoriëntatietraject misschien iets voor jou. Meer informatie lees je hier.

Het eerstvolgende loopbaanoriëntatietraject start in september 2021, en bestaat uit drie bijeenkomsten van drie uur en uit tussentijdse opdrachten. Deelname is gratis. Aanmelden kan hier. 

Leergang Expert Pedagogiek & Didactiek

Een uitgebreid handelingsrepertoire onderscheidt de zeer ervaren leraar van de beginnende leraar, net zoals het vermogen om adaptief en creatief met deze kennis en kunde om te gaan. In deze leergang verken je dan ook samen met collega’s van je eigen en andere Amsterdamse (opleidings)scholen al bestaande en nog onbekende methodieken. Je stelt jezelf de vraag of en hoe deze methodieken passen bij jouw vak, jouw school en vooral jouw leerlingen, en natuurlijk ook bij de snelle opmars van blended leren. Meer informatie lees je hier.

De leergang wordt aangeboden door de Vrije Universiteit en Leraar in Amsterdam. De start is in oktober 2021 en de leergang bestaat uit acht trainingsdagen (vrijdag) en tussentijdse opdrachten. De geschatte tijdsinvestering, inclusief bijeenkomsten, is 120 uur. Deelname kost 875 euro voor leraren in Amsterdam en 1100 euro voor leraren van buiten Amsterdam. Aanmelden kan hier

Leergang Leiderschap van Leraren

Samen werken aan goed onderwijs betekent ruimte voor leraren. Op basis persoonlijke expertise en affiniteit kunnen leraren het initiatief nemen bij onderwijsontwikkeling. Dit heet ook wel teacher leadership of leiderschap van leraren. Staat jouw school, afdeling of sectie voor een onderwijsontwikkeling en wil je hier als leraar een bijdrage aan leveren? Dan is deze leergang iets voor jou. Meer informatie lees je hier.

De leergang wordt aangeboden door de Hogeschool van Amsterdam, scholengroep Esprit, scholengroep MSA en Leraar in Amsterdam. De start is in oktober 2021 en de leergang bestaat uit trainingsdagen, masterclasses en intervisie. De geschatte tijdsinvestering is 100 uur. Afhankelijk van het aantal deelnemers bedragen de kosten 750 – 975 euro voor Amsterdamse leraren en 975 – 1200 voor leraren buiten Amsterdam. Aanmelden kan hier.

Kansrijk Curriculum

Helaas neemt in het onderwijs kansenongelijkheid toe. Het stimuleren van gelijke ontplooiingskansen kan op vele manieren. In dit leernetwerk ga je samen met je collega’s verkennen hoe je vanuit een curriculumperspectief kansengelijkheid kunt bevorderen. Meer informatie lees je hier.

Dit traject start op 12 november met een inspiratiesessie, gevolgd door vijf plenaire bijeenkomsten die in januari 2022 beginnen. Daarnaast werk jij tussentijds samen met je collega’s en onder begeleiding van de trainers verder aan de curriculumveranderingen. Voor meer informatie, neem contact op met: info@leraareenkleurrijkberoep.nl. Deelname is gratis. Aanmelden kan hier.