Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online Masterclass door Joseph Kessels 27 mei 2021

27 mei van 16:00 tot 17:00

“Vraagt onderwijsontwikkeling om gedeeld leiderschap?” 

Masterclass voor deelnemers en andere geïnteresseerden

Vanuit de leergang Gedeeld Leiderschap worden masterclasses georganiseerd. De masterclasses zijn bedoeld ter inspiratie en verdieping voor de deelnemers aan de leergangen. Daarnaast staan deze masterclasses ook open voor andere geïnteresseerden uit het Amsterdamse onderwijs.
Deze masterclass wordt verzorgd door Joseph Kessels. Joseph Kessels is hoogleraar-emeritus Human Resource Development aan de Universiteit Twente en Educational Leadership aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij werkzaam aan de Universiteit Leiden (zie https://josephkessels.com/over-joseph).

Vraagt onderwijsontwikkeling om gedeeld leiderschap?

Het Nederlandse onderwijs neemt nog steeds een toppositie in (OECD, 2016). Maar we krijgen wel het advies om aandacht te geven aan de dalende motivatie van jongeren in het onderwijs, de toenemende sociale ongelijkheid, de professionalisering van leraren en de samenwerking tussen leraren, schoolleiders en bestuurders. Er staat veel op het spel als het gaat om innovatieve onderwijsontwikkeling en persoonlijk leiderschap.

Het is een interessante vraag of nieuwe ontwikkelingen in de opvattingen over leiderschap – met name het gedeeld of gespreid leiderschap – ook toepasbaar zijn in onze scholen. Bij gespreid leiderschap gaat het om het vermogen van medewerkers om zelf invloed te kunnen uitoefenen in een specifieke werksituatie, op basis van expertise, ervaring en belangstelling. Maar het werkt alleen als de collega’s elkaar ook het leiderschap gunnen en toekennen.
Dit in tegenstelling tot het klassieke leiderschap dat gelegitimeerd is vanuit de functionele positie van de leidinggevende. Dit vraagt wel om een andere vorm van samenwerking, voor leraren, schoolleiders en bestuurders, met implicaties voor de relatie met leerlingen. Het vraagt ook om nieuwe sociale bekwaamheden die in een klassieke, sterk hiërarchische omgeving moeilijk tot ontwikkeling komen (Kessels, 2012).
Gespreid leiderschap is bij uitstek een vorm van samenwerken die de individuele autonomie ondersteunt, en ook de onderlinge verbondenheid en professionele ontwikkeling versterkt. Deze combinatie komt de beoogde onderwijsverbetering ten goede.

Aanmelden

Aanmelden voor de online masterclass kan tot 26 mei 2021.
Deelnemers aan de leergangen hebben voorrang voor de masterclass.

Formulier aanmelding Masterclass "Vraagt onderwijsinnovatie om gedeeld leiderschap" door Joseph Kessels

Datum: 27 maart 2021 Tijd: 16:00 uur Locatie: online

Gegevens

Datum:
27 mei
Tijd:
16:00 tot 17:00