Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass ‘Veranderen als Samenspel’ door Jaap Boonstra

14 januari 2021 van 16:00 tot 17:00

Op donderdag 14 januari 2021 vindt de tweede Masterclass plaats van de leergang Leiderschap van Leraren. Deze leergang is georganiseerd in het kader van het Amsterdamse project Leraar in Amsterdam, een kleurrijk beroep. Met deze leergang beogen scholen, gemeente en lerarenopleidingen de loopbaanmogelijkheden van leraren te vergroten en tegelijk bij te dragen aan innovatie en gedeeld leiderschap in scholen. De masterclasses die in het kader van deze leergang worden georganiseerd zijn bedoeld ter inspiratie en verdieping voor de deelnemers aan de leergang, maar staan deels ook open voor andere geïnteresseerden uit het Amsterdamse onderwijs.

De tweede (online) masterclass wordt verzorgd door Jaap Boonstra.

Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ bij ESADE Business School in Barcelona. Jaap werkte eerder als hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van het onlangs verschenen boek  “Veranderen als Samenspel”. Zie ook www.jaapboonstra.nl.

De online masterclass Veranderen als Samenspel gaat uit van de gedachte dat innovatie en verandering in scholen te beschouwen is als een spel. Daarbij moet aandacht zijn voor de speelruimte, de spelambitie, de spelers, de spelverdeling, de spelregels, de spelbeleving en de onderliggende spelpatronen. De kern is dat je samen met anderen een veranderaanpak kiest en een context schept om concreet aan de slag te gaan. Het gaat daarbij om gedeeld leiderschap om samen voor de eigen school een wenselijke toekomst te verbeelden voor de bijdrage van de school aan de ontwikkeling van jongeren nu en in de toekomst. Het spelmodel biedt inspiratie en houvast voor spelers die willen vernieuwen en zelf voortdurend aan verandering onderhevig zijn.

In een korte openbare masterclass schetst Jaap Boonstra de kernelementen van het spelmodel en het speelveld en geeft hij handvatten voor het invullen van verschillende elementen van dat speelveld. Hij presenteert praktische concepten en inspirerende voorbeelden die u helpen om veranderingen vorm te geven in samenspel met anderen.

Na afloop van de openbare masterclass gaan de deelnemers aan de leergang Leiderschap van Leraren aan de slag met het spelmodel om hun eigen veranderplan te ontwerpen en daarover in verder gesprek te gaan met Jaap Boonstra. Hij zal daarbij zijn eigen ervaringen delen met het veranderen van organisaties in een dynamische wereld.

Opbouw van de masterclass

De middag start met een algemene introductie op het spelmodel door Jaap Boonstra.

Openbare masterclass

16.00   Welkom en introductie

16.05   Jaap Boonstra: Samenspelen in verandering

17.00  Afsluiting openbare Masterclass

 

Besloten masterclass (deelnemers Leergang Leiderschap van Leraren)

17.00   In schoolgroepen aan de slag met het spelmodel bij het vormgeven van het veranderproces binnen de eigen school met de mogelijkheid voor een hulplijn met Jaap Boonstra en de begeleiders van de leergang

18.00   Q&A sessie met Jaap Boonstra, naar aanleiding van vragen die opkomen bij de uitwerking van het eigen veranderplan.

19.00   Afsluiting

 

Praktische informatie

Plaats:             Online via ZOOM, link volgt

Tijd:                 Donderdag 14 januari 2021 van 16.00 tot 17.00 uur

 

 

Gegevens

Datum:
14 januari 2021
Tijd:
16:00 tot 17:00