Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass Gedeeld Leiderschap door Joseph Kessels op 7 november 2019

7 november 2019 van 15:30 tot 20:00

Masterclass door Joseph Kessels in Amsterdam in het Hyperion Lyceum (Badhuiskade 361, 1031KV Amsterdam) met als titel: ‘Vraagt onderwijsontwikkeling om gedeeld leiderschap?’

Masterclass voor deelnemers en andere geïnteresseerden

In september 2019 zijn in het kader van het project Leraar in Amsterdam, een kleurrijk beroep (Taskforce Lerarentekort, lijn 3) vier leergangen van start gegaan. Met de leergangen beogen we onder meer een bijdrage te leveren aan het behoud van geïnspireerde leraren voor het Amsterdamse onderwijs en aan het versterken van het lerarenberoep.

Vanuit de leergang Gedeeld Leiderschap worden drie masterclasses georganiseerd. De masterclasses zijn bedoeld ter inspiratie en verdieping voor de deelnemers aan de leerganstaan ook open voor andere geïnteresseerden uit het Amsterdamse onderwijs.
De eerste masterclass wordt verzorgd door Joseph Kessels. Joseph Kessels is hoogleraar-emeritus Human Resource Development aan de Universiteit Twente en Educational Leadership aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij werkzaam aan de Universiteit Leiden (zie https://josephkessels.com/over-joseph).

Vraagt onderwijsontwikkeling om gedeeld leiderschap?

Het Nederlandse onderwijs neemt nog steeds een toppositie in (OECD, 2016). Maar we krijgen wel het advies om aandacht te geven aan de dalende motivatie van jongeren in het onderwijs, de toenemende sociale ongelijkheid, de professionalisering van leraren en de samenwerking tussen leraren, schoolleiders en bestuurders. Er staat veel op het spel als het gaat om innovatieve onderwijsontwikkeling en persoonlijk leiderschap.

Het is een interessante vraag of nieuwe ontwikkelingen in de opvattingen over leiderschap – met name het gedeeld of gespreid leiderschap – ook toepasbaar zijn in onze scholen. Bij gespreid leiderschap gaat het om het vermogen van medewerkers om zelf invloed te kunnen uitoefenen in een specifieke werksituatie, op basis van expertise, ervaring en belangstelling. Maar het werkt alleen als de collega’s elkaar ook het leiderschap gunnen en toekennen.
Dit in tegenstelling tot het klassieke leiderschap dat gelegitimeerd is vanuit de functionele positie van de leidinggevende. Dit vraagt wel om een andere vorm van samenwerking, voor leraren, schoolleiders en bestuurders, met implicaties voor de relatie met leerlingen. Het vraagt ook om nieuwe sociale bekwaamheden die in een klassieke, sterk hiërarchische omgeving moeilijk tot ontwikkeling komen (Kessels, 2012).
Gespreid leiderschap is bij uitstek een vorm van samenwerken die de individuele autonomie ondersteunt, en ook de onderlinge verbondenheid en professionele ontwikkeling versterkt. Deze combinatie komt de beoogde onderwijsverbetering ten goede.

Globaal programma

15:30 – 16:00 Inloop
16:00 – 17.30 Welkom, Masterclass Joseph Kessels
17:30 – 18:15 Maaltijd
18:15 – 19:45 Verdieping: gesprek in groepen over vragen als:
   Wat herken je hiervan nu al in je school?
   Hoe hangen leiderschap en innovatie in jouw school samen?
   Wat is het ideaalbeeld voor jouw school?
   Wat vraagt dat als eerste stappen van schoolleiders, leraren en anderen?
19:45 – 20:00 Afsluiting

Aanmelden

Aanmelden voor de masterclass kon tot 1 november en  inmiddels is deze gesloten.
Het maximum aantal deelnemers voor de maaltijd en verdiepingsopdrachten is 60.
Deelnemers aan de leergangen hebben voorrang voor de masterclass.

Gegevens

Datum:
7 november 2019
Tijd:
15:30 tot 20:00